Werken over de grens

Zeeuws-Vlaanderen een grensregio met veel mogelijkheden

Er zijn veel mensen in onze grenssteek die werken op of over de grens tussen Nederland en België. Wanneer je bijvoorbeeld in Nederland woont en in België werkt, heet dit grensarbeid. Of je nu in België woont en in Nederland werkt of andersom, grensarbeider zijn kan voordelen met zich meebrengen. Als je werkt over de grens heb je echter niet alleen te maken met voordelen. De regelgeving rondom grensarbeid kan erg ingewikkeld zijn. Hier lees je tips hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Grensarbeid: wet- en regelgeving, belastingen en sociale zekerheid 

Wil je weten hoe het zit met bijvoorbeeld belasting als je grensarbeider bent in Nederland of België? Het Grensinfopunt Scheldemond geeft kosteloos advies over sociale zekerheid en fiscaliteit over grensarbeid. Of je nu vragen hebt over je zorgverzekering, pensioen, loonheffing of verschillen tussen arbeidsrecht in Nederland en België, je kunt hier met al je vragen terecht.

Kosteloos advies grensarbeid

Op de website van Grensinfopunt Scheldemond vind je uitgebreide informatie over werken over de grens. Hoe zit het met loonheffing, zorgverzekering en reiskostenvergoeding? Wat zijn de salarisverschillen tussen Nederland en België? Heb je na het lezen van de website nog vragen? Maak dan een afspraak met één van de adviseurs voor een persoonlijk advies. Of je nu in België werkt voor een Nederlandse werkgever of in Nederland voor een Belgische werkgever, iedereen kan daar terecht.

Werkcultuur Nederland België: wat zijn de verschillen?

We spreken allebei dezelfde taal, maar verschilt de zakelijke etiquette van Nederland en België veel van elkaar? Er zijn een paar kleine verschillen in werkcultuur. Al verschilt het natuurlijk per bedrijf in welke mate en of deze tot uiting komen. In Nederland is er directe communicatie en wordt feedback snel gegeven, terwijl in België de communicatie over het algemeen beleefder en indirecter is. In België is de werkcultuur formeler en hiërarchischer, terwijl in Nederland vaker samen beslissingen worden genomen en er een informele sfeer heerst. In Nederland zijn vergaderingen vaak kort en effectief, terwijl er in België meer tijd is voor sociale interactie. In beide landen wordt er veel waarde gehecht aan werk-privébalans, maar Nederlanders zijn hier net iets strikter in. Voor meer vragen over de werkcultuur kun je ook terecht bij het GrensInfoPunt. 

Samen aan het werk
Grenspaal aan de grens

Woon-werkverkeer grensarbeid

Hoe zit het eigenlijk met woon-werkverkeer als je over de grens werkt? Hoe zit het bijvoorbeeld met OV en vervoer rondom grensarbeid? Krijgen grensarbeiders reiskostenvergoeding? Dat zijn zaken om vooraf goed met je werkgever af te stemmen. Mocht je daar onafhankelijk advies over willen inwinnen, kun je ook bij het Grensinfopunt terecht. Dan nog een hele belangrijke vraag. Zijn er veel files op de grens tussen Nederland en België? Zeeuws-Vlaanderen is een erg uitgestrekt gebied met weinig verkeer en weinig files. Rondom de grotere steden in België zoals Antwerpen en Gent kan het wel drukker zijn op de weg. Onze tip? Probeer de route naar je nieuwe werk eens te rijden op de tijden dat je dat zou doen als je er echt zou werken. Op onze pagina mobiliteit kun je meer informatie vinden over het openbaar vervoer in Zeeuws-Vlaanderen. 

Grensarbeid: werk zoeken en vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Vacatures net over de grens in België of Nederland kunnen je zoekgebied vergroten en nieuwe kansen bieden. In de grensstreek van Nederland en net over de grens in België zijn namelijk veel internationale banen te vinden. Op de vacaturepagina vind je openstaande vacatures in Zeeuws-Vlaanderen.

Grensoverschrijdend werken in een sterk samenwerkende regio

Werken over de grens in Zeeuws-Vlaanderen betekent deel uitmaken van een regio waar samenwerking centraal staat. Initiatieven zoals OnbegrensdZeeuwsVlaanderen, de EGTS Linieland van Waas en Hulst en de BGTS Zwinstreek proberen barrières tussen Nederland en België actief weg te nemen. Deze samenwerkingsverbanden maken het eenvoudiger om grensoverschrijdend te werken, ondernemen en ontwikkelen. Ook het North Sea Port District, dat zich uitstrekt van Gent tot Vlissingen, biedt volop kansen voor werkzoekenden en werkgevers in logistiek, industrie en haven gebonden sectoren. Door deze grensoverschrijdende structuren ontstaan er unieke mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling, internationale samenwerking en economische groei. Of je nu in Nederland woont en in België werkt, of andersom: de regio ondersteunt je met praktische informatie, netwerkpartners en grensverleggende projecten.

 

Veelgestelde vragen over werken over de grens

Vind antwoorden op veelgestelde vragen over werken over de grens.

1. Waarom zou ik over de grens gaan werken?

Werken over de grens biedt toegang tot een breder aanbod aan banen en internationale werkervaring. De werkgelegenheid in Zeeuws-Vlaanderen én nabijheid van België maakt Zeeuws-Vlaanderen een aantrekkelijke vestigingsplaats.

2. Heb ik een werkvergunning nodig om in België of Nederland te werken?

Nee, als EU-burger heb je geen werkvergunning nodig om in België of Nederland te werken. Wel moet je rekening houden met administratieve verplichtingen zoals belasting- en sociale zekerheidsregels.

3. Hoe zit het met belastingen en sociale zekerheid als grensarbeider?

Als grensarbeider betaal je meestal belasting in het land waar je werkt, maar er zijn uitzonderingen. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over dubbele belasting, pensioenopbouw en ziektekostenverzekering.

4. Wat zijn de belangrijkste sectoren voor grensarbeid?

Populaire sectoren zijn logistiek, zorg, techniek, industrie, toerisme en horeca. Vooral in het North Sea Port District zijn veel kansen in haven gebonden sectoren.

5. Wat is het North Sea Port District?

Dit is een grensoverschrijdend havengebied van Gent tot Vlissingen. Het biedt veel werkgelegenheid en stimuleert samenwerking tussen bedrijven in Nederland en België.

6. Wat doet EGTS Linieland van Waas en Hulst?

EGTS Linieland bevordert samenwerking tussen gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland. Ze maken grensoverschrijdend werken en wonen eenvoudiger en beter afgestemd.

7. Wat is de rol van BGTS Zwinstreek?

De BGTS Zwinstreek stimuleert samenwerking in de grensregio rond Sluis, Knokke-Heist en Damme. Ze ondersteunen projecten met thema’s als landbouw, natuur, biodiversiteit, waterbeheer, recreatie en erfgoed.

8. Waar kan ik terecht voor hulp bij grensarbeid?

Bij het Grensinfopunt Scheldemond kun je terecht voor advies over werken, wonen en ondernemen over de grens.

9. Kan ik in België werken en in Nederland blijven wonen?

Ja, dat is heel gebruikelijk. Veel grensarbeiders wonen in Zeeuws-Vlaanderen en werken net over de grens in België. Andersom zien we ook dat grensarbeiders die in België wonen in Zeeuws-Vlaanderen komen werken.

10. Zijn er subsidies of ondersteuning voor grensarbeiders?

Soms zijn er regelingen of projecten die grensarbeid stimuleren, bijvoorbeeld via Europese programma’s of regionale samenwerkingen. Informeer bij het GrensInfoPunt naar de mogelijkheden.

Logo Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.