27 juni 2022

In gesprek met... Gorik Hageman

Gorik is leraar Duits, spant zich in voor onderwijs in Zeeland en de Grenzeloze school én zet onze regio op de kaart. Een grotere onderwijsambassadeur kennen wij niet!

 

Gorik neemt deel aan OnbegrensdZeeuwsVlaanderen vanuit zijn rol als onderwijsambassadeur

Lesgeven in Zeeland is de mooie naam van de Regionale Aanpak Personeelstekort/Lerarentekort in Zeeland, ontstaan vanuit een subsidieregeling. Gorik is aangesloten om de brug met Vlaanderen te maken. Er waren immers te weinig uit Nederland afkomstige Paboleraren, waardoor er naar de zuiderburen werd gekeken. Hier merk je dat Vlamingen die aan de grens wonen verder weg (Antwerpen, Gent) moeten gaan werken, terwijl een school binnen Zeeuws-Vlaanderen veel dichterbij is. 

In het eerste jaar zijn er vijftien Vlaamse leraren op Zeeuws-Vlaamse basisscholen terechtgekomen. Een succes dus. Inmiddels is Gorik ook op hoger onderwijsniveau werkzaam als ambassadeur. 
 

Waarom OnbegrensdZeeuwsVlaanderen?

“Onderwijs is in een kansenregio als Zeeuws-Vlaanderen enorm belangrijk. En omdat ik begreep dat er binnen het netwerk wel over, maar niet met het onderwijs werd gepraat, ben ik aangehaakt. Wel kenmerkend ook: voor mij is er nooit een grens geweest tussen Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen. Voor anderen is die er dus helaas wel. Ik heb zelf altijd de kansen aan beide kanten van de grens gezien. Dat tekent ook hoe ik denk: je moet in regio’s, zonder randen en grenzen, denken. 

Rootzz kende ik al jaren vanuit mijn werk als decaan havo en daar had ik al contacten. Toen bleek dat er nauwe contacten waren met OnbegrensdZeeuwsVlaanderen, volgde zo’n drie jaar geleden mijn lidmaatschap.
 

Netwerk OZVL: duurzame contacten en projecten

Als je met diverse sectoren aan de tafel zit, kom je tot duurzamere contacten en projecten en vind je sneller een partner bij bepaalde onderwerpen. Vaak lijkt de connectie met een specifiek bedrijf/school een hele stap, maar door deze samenwerking ontstaan de verbanden vanzelf. We hoeven niet elk project op te pakken, maar we weten wél van elkaar wie ermee bezig is. In feite kan ik wel stellen dat we zelfs efficiënter werken dan wanneer we los op zoek moeten gaan naar draagvlak.
 

Onbegrensde mogelijkheden van Zeeuws-Vlaanderen

Onbegrensde mogelijkheden in Zeeuws-Vlaanderen gaat voor mij nóg een stap verder dan de samenwerking tussen de drie gemeenten, maar ook over de landsgrens heen. Waar ik me het meest op focus is om aan scholieren te laten zien en te ervaren dat onze regio heel veel werk heeft. Het is al jaren moeilijk om die beleving om te draaien. Daarom moeten we er steeds harder voor zorgen dat we ze enthousiast krijgen voor de regio vóór ze weggaan om te studeren. Zodat ze tijdens en na hun studie nog genoeg aan Zeeuws-Vlaanderen denken.
 

Onze regio op de kaart

Het is Gorik gelukt om in mei de minister van onderwijs naar Zeeuws-Vlaanderen te krijgen voor een werkbezoek. Het doel was tweeledig. 

  • Aan de ene kant te laten zien dat wij al doelen hebben behaald die in het regeerakkoord zijn opgenomen, zoals gratis kinderopvang. We zijn in feite een pilot voor de rest van Nederland. Op deze manier willen we Zeeland ook op de kaart zetten: als voorbeeldfunctie hoe het ook anders kan en daar helpen we graag aan mee.
  • Ook willen we laten zien dat we interessant zijn. We leggen vaak de nadruk op de problematieken die hier spelen, bijvoorbeeld de krimp. Maar we mogen Zeeuws-Vlaanderen niet enkel en alleen gekend laten zijn als krimpregio, het zo blijven noemen gaat ten koste van bijvoorbeeld kwalitatief onderwijs. 

We hebben onze regio op de kaart gezet waarbij we kansen grijpen en tegelijk laten weten dat er problematieken op regionaal niveau spelen, waar we zonder Den Haag niet uit zullen komen. 
 

Hoe zie je jouw taak en ambitie binnen OnbegrensdZeeuwsVlaanderen

Ik hoop een mooie toevoeging te kunnen bieden op het gebied van netwerken, kennis en meedenken in de beleidswereld. Een ambitie die ik binnen de regio én organisatie heb, is het opzetten van de Grenzeloze school: letterlijk grensoverschrijdend durven gaan als netwerk door ons over de grens neer te zetten. Ons netwerk uitbreiden naar Vlaanderen om op deze manier elkaar te versterken in plaats van (op educatieniveau) elkaar als concurrenten te zien. 
 

Waarom moeten mensen naar Zeeuws-Vlaanderen komen?

Cliché, maar waar: de rust en natuur lokt, maar ook het aangenaam wonen en het leven dichtbij wereldsteden waar meer leven is, is fantastisch. De verborgen parels in de regio moet je hier echt zelf ontdekken, maar als je ze ziet, vergeet je ze niet. In feite kun je hier al het onbegrensde op één dag hebben: van (Westerschelde)strand, door de groene polder op weg naar een wereldstad om de hoek.”

Logo Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.